יום שני, 10 בספטמבר 2012

עוגת שמרים במילוי תפוחים מסקרפונה ודבש וקונפיטורת תפוחים וקינמון לראש השנה





החלטתי השנה, שמתנות החג שאחלק לאהוביי יהיו מאה אחוז מעשי ידי. החבילה המתכוננת תכלול ליקר שרי הום מייד, עוגיות מקרונים, קונפיטורת תפוח וקינמון ועוגת שמרים במילוי תפוחים מקורמלים דבש ומסקרפונה. מן דרך שכזו לאחל שנה מתוקה ומלאת פינוקים לאהוביי מכל הלב. את עוגת השמרים אפשר למלא  בתפוחים מקורמלים או בקונפיטורת תפוחים וקינמון. 

אני כל כך אוהבת את בוקר החג, מתעוררים לשנה חדשה, טהורה, וזכה שעדיין לא קרה בה דבר, כל כך מסקרן, חגיגי ומרגש... איזה כייף יהיה לפתוח את בוקר החג עם קפה טעים לצד חלה מתוקה מרוחה בקונפיטורת תפוחים או פרוסת עוגת שמרים עסיסית... אני כבר מחכה בקוצר רוח.... שתהיה לנו שנה מקסימה...
קונפיטורת תפוחים בקינמון
מצרכים ל-2 צנצנות בנפח של כוס
5-4 תפוחים (כ-800 גרם)
2 כוסות סוכר
רבע כוס מים
מקל קינמון
אופן הכנה

  • קולפים את התפוחים (לא חובה) מוציאים ליבה וחותכים לקוביות קטנות של ס"מ על ס"מ.
  • מניחים בסיר גדול סוכר, תפוחים, רבע כוס מים ומקל קינמון.
  • מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כשעה על אש נמוכה. לאחר כ-45 דקות מתחילים לבדוק את הקונפיטורה. בעקרון הקונפיטורה מוכנה כשהיא מגיעה ל-105 מעלות. מאחר שאין לי מדחום במטבח, אני בודקת עם צלוחית. מכניסים צלוחית להקפאה למספר דקות, לאחר מכן, מוציאים את הצלוחית מההקפאה, ומניחים עליה כפית של הקונפיטורה. אם היא מסמיכה באופן שמעבירים בה אצבע והשביל לא נסגר, הקונפיטורה מוכנה.
  • מעקרים צנצנות מראש (מרתיחים אותן כ-5 דקות בסיר גדול עם מים, ומניחים אותן לייבוש על מגבת נייר עד שהקונפיטורה מוכנה) וממלאים.
  • הריבה נשמרת בקירור לאחר הפתיחה חודשים רבים.



עוגת שמרים במילוי תפוחים מקורמלים דבש ומסקרפונה
מצרכים ל-2 תבניות אנגליש קייק
לבצק של קרין גורן מהספר "שוקולד":
חצי קילו קמח 
חצי שקית שמרית (25 גרם)
1/3 כוס סוכר
100 גרם חמאה
5 כפות שמן קנולה (75 מ"ל)
1/8 כפית מלח
2 ביצים
90 מ"ל מים פושרים (חצי כוס פחות 2 כפות
למלית:
קונפיטורת תפוחים וקינמון (מתכון למעלה) או
3 תפוחים
25 גרם חמאה
רבע כוס סוכר
2 כפות דבש או סילאן
רבע כפית קינמון טחון
רבע כוס מים

חופן אגוזי מלך שבורים

גביע גבינת מסקרפונה (250 גרם)

אופן הכנה
  • מכינים את הבצק: שמים קמח, שמרים בקערת מקסר ומערבבים. מוסיפים את שאר חומרי הבצק ומעבדים במהירות נמוכה כדקה עד קבלת בצק אחיד. ניתן גם ללוש ביד היות שאין צורך בלישה ארוכה. במקרה כזה מומלץ ללוש כמה דקות עד לקבלת בצק אחיד.
  • יוצרים כדור מהבצק ומניחים בקערה מקומחת. מכסים במגבת ומניחים בצד לתפיחה עד להכפלת הנפח (כשעה בקיץ, שעה וחצי שעתיים בחורף).
  • בינתיים מכינים מלית: אם לא משתמשים בקונפיטורה אלא בתפוחים מקורמלים, אז חותכים את התפוחים  לריבועים קטנים. מניחים במחבת סוכר, מים וחמאה. מחממים עד שהסוכר נמס. מניחים בפנים את התפוחים, מיוסיפים קינמון ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומוסיפים דבש או סילאן. מבשלים על אש נמוכה במשך כחצי שעה עד שהתפוחים רכים וטעימים. מסננים את הנוזלים (ושומרים מעט בצד).
  • מכינים את העוגה: מחממים תנור ל-180 מעלות. מחלקים בצק ל-4 חלקים. מרדדים כל חלק למלבן בעובי חצי ס"מ. ממלאים במסקרפונה (רבע מכמות הגבינה לכל עלה) מעל מפזרים תפוחים מקורמלים (ומעט מהנוזלים שלהם) או קונפיטורה. מעל מפזרים אגוזים שבורים.
  • מגלגלים כל עלה לגליל. מפתלים כל שני גלילים לרולדה בצורת בורג.
  • מעבירים לתבנית משומנת ומניחים לתפיחה עד להכפלת הנפח (עוד כ-30-20 דקות).
  • אופים כחצי שעה. אוכלים חם.
  • ניתן לשמור במקרר כ-5-4 ימים או להקפיא עד שלושה שבועות.

30 תגובות:

  1. נראה ונשמע מצוין!! ככה צריך לפתוח את הבוקר :)
    רעיון נפלא, לא עוד עוגות דבש פשוטות!!
    אשמח לדעת מאיפה קנית את התגיות היפהפיות שצירפת לצנצנות הריבה.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה, שתהיה שנה נפלאה! התגיות נקנו בצפון אירלנד, אבל ידוע לי שיש אתרים שמוכרים תגיות שונות כמו "נתנאלה.קום" לדוגמה, לא קניתי שם, אך שמעתי על כך...

      מחק
  2. תודה רבה על התשובה הזריזה, אכן אני מכירה את "נתנאלה קום" ואפילו קניתי משם כמה פעמים, אבל תגיות כאלו לא ראיתי שיש לה, אמשיך לחפש !

    חג שמח ושנה טובה !!!!

    השבמחק
    תשובות
    1. קרן נובל מbebe מוכרת אותן במרמלדה :)
      http://market.marmelada.co.il/products/22132

      מחק
    2. תודה על העדכון !!

      מחק
  3. איך באת לי בדיוק בזמן עם המתכון לריבת תפוחים!
    זה בדיוק מה שתכננתי להכין למשפחה לחג :-)
    רק שאלה: האם יש זן תפוחים מועדף להכנת הריבה או שכל סוג יעבוד?
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. עדיף תפוחים מזן "תפוח עץ זהוב" שהוא אהוב עלי או מסוג "גראנד סמית" שהם חמצמצים יותר, אבל בגלל כמויות הסוכר במתכון זה יוצא טוב (דרך אגב בדר"כ בריבות שמים פי 2 סוכר מהכמות שמופיעה במתכון, כלומר ביחס של 1:1 לפרי, מניסיוני, זה ממש מוגזם ועובר את גבול הטעם הטוב, ולכן אני שמה סוכר ביחס של 1:2 לטובת הפרי ואז הריבה-קונפיטורה יוצאת נפלאה, מתוקה אבל לא מבחילה..

      מחק
    2. תודה רבה על התשובה המהירה :-)
      שיהיה חג שמח וטעים!
      אני ממשיכה לעקוב ולהתפעל....

      מחק
    3. תודה! שתהיה גם לך שנה מקסימה!

      מחק
    4. ועוד שאלה: אם אני רוצה להכין כמות כפולה שתספיק לי ל- 4 צנצנות, אני פשוט מכפילה את הכמויות של המרכיבים - 8-10 תפוחים, 4 כוסות סוכר, 1/2 כוס מים ושני מקלות קינמון? ואיפה הדבש במתכון בעצם חוץ מבכותרת? :-)

      מחק
    5. לגבי הקונפיטורה- אין בעיה להכפיל את הכמות ולהכין יותר :), הדבש בכותרת מתייחס לעוגת שמרים במילוי דבש מסקרפונה ותפוחים מקורמלים (שיש בהם דבש), אין דבש בקונפיטורה... חג שמח!

      מחק
    6. מתה על התשובות הזריזות שלך :-)
      שתהיה באמת שנה מתוקה ונפלאה!

      מחק
  4. עידן, הכל נראה כל כך טוב!
    את העוגה, בטוחה שאנסה במהלך החג :)

    השבמחק
  5. הסבלנות משתלמת......תודה על המתכון - נראה קל, פשוט וטעים .
    שתהיה שנה טובה ומתוקה !!

    השבמחק
  6. העוגה נראית מדהימה! אני קצת מפחדת מעוגות שמרים... קשה להפסיק לאכול...:)
    והצילום של הריבה עם הכפית - התעלפתי!
    חג שמח!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה! חג שמח! גם אני לא מסוגלת להפסיק לאכול כשמדובר בעוגת שמרים...

      מחק
  7. האם ניתן להמיר את השמרית בשמרים יבשים? אם כן, איזו כמות נדרשת?

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, במקום חצי שקית שמרית (שזה 25 גרם) שמים 1 כף שמרים יבשים, בהצלחה, ושנה טובה!

      מחק
  8. האם מפזרים אבקת סוכר בלבד, כלומר אין צורך למרוח מים+סוכר מומסים כשהעוגה יוצאת מהתנור? תודה.

    השבמחק
    תשובות
    1. אני לא מורחת את העוגה בסירופ סוכר, היא מספיק עסיסית גם כך ... לדעתי זה מיותר, חג שמח!!! (אם אחרי שתטעם יבוא לך למרוח בסירופ סוכר תוכל לזרום עם זה.. אבל זה לא נחוץ בכלל)

      מחק
  9. בטוח שגם חמאה וגם 75 מל שמן??

    השבמחק
    תשובות
    1. כן... המתכון של הבצק מהספר שוקולד, עשיתי אותו המון המון פעמים הוא לא איכזב אף פעם...

      מחק
  10. את משהו עם התשובות הזריזות!! תודה !! אני בדיוק מכינה את הבצק (:

    השבמחק
  11. עוגה מדהימה, שילוב טעמים פשוט מופלא, כל הבית עמד על הרגליים עד שהיא יצאה לי מהתנור.
    אבל... הבצק בפנים לא היה מוכן עד הסוף! מה עושים?
    איך יודעים מתי העוגה אפויה מספיק?
    ואם היא כבר התקררה? איך אפשר להציל אותה?
    ממש אוהבת את האתר שלך, רק תצילי לי את העוגה...

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, בלי לחץ יקירה... אפשר להציל את העוגה! פשוט תחזירי אותה לאםייה בתנור שחומם מראש... אני בודקת את התחתית מציצה למטה ובודקת את הצבע (תרימי אותה עם סכין, כף או מה שנוח לך...) ואפשר גם להציץ בין הכפלים... בהצלחה!!!

      מחק