מהעיסוק היומיומי של באוכל, ומהתאווה למזון, לטעמים ומתכונים חדשים די ברור שלאוכל ישנה חשיבות גדולה מאוד עבורי. אבל לא רק לאוכל. גם לבריאות ישנה חשיבות עליונה ויש לי מודעות מאוד גדולה מגיל ממש צעיר לצריכת אוכל מזין ובריא (בין היתר מאחר שאובחנה אצלי "אולצרטיב קוליטיס" בגיל 15, היום אני בסדר תודה). למזונות עשירים בויטמינים וערכים תזונתיים יש מקום של כבוד אצלנו על השולחן, ואני מקפידה על אכילת לחמי שיפון, דגנים מלאים, קטניות והמון פירות וירקות באופן יומיומי. אז נכון שיש לי אהבה גדולה לשוקולד ולמתוקים בכלל שהם חלק בלתי נפרד בחיי כמעט על בסיס יומי,אבל הי, גם לתזונה הרגשית ישנה חשיבות ושוקולד עושה לי טוב בלב.
כל שבוע אני מכינה לי קופסאות אוכל לעבודה, וכשמגיעה ארוחת הצהרים המיוחלת אני מתענגת על המנה שהכנתי לי. אני סבורה שלאכול אוכל טעים ומשובח, זה חלק בלתי נפרד מהחיים הטובים, אבל הרבה פעמים מזונות "גורמה" מכילים שומנים, סוכרים וכל מה שמלמדים אותנו לצרוך בצמצום. לכן, אני ממש מקפידה לשמור על איזון, לבשל לי אוכל טרי וטוב, בדגש על הרבה ירקות, פירות, דגנים קטניות. אני מאמינה באמת ובתמים בקשר בלתי נפרד בין גוף ונפש, ולכן התזונה הגשמית מהווה גם הזנה רגשית .הכנסת מזונות "רעילים" מרעילה גם את מצב הרוח, ואכילת מזונות טריים ובריאים, מחזקת את הנפש, מטהרת ומעוררת התחדשות. בקיצור. תפשילו שרוולים ותאכלו בורגול עם סלק. זה בריא טעים ומשמח.
את סלט הבורגול הכנתי מסלק, דובדבנים טריים ופטרוזיליה. כשאין דובדבנים בנמצא, אפשר להחליפם בדובדבני אמרנה, בחמוציות מיובשות או להשמיט מהמתכון. גם עם סלק בלבד המתכון ממש טעים ובריא. הסלט יכול לשמש כתוספת למנה עיקרית לצד קציצות או כסלט שמוגש לשולחן מעין טאבולה דובדבנים וסלק.
סלט בורגול עם סלק, פטרוזיליה ודובדבנים
מצרכים ל-4-6 מנות
כוס בורגול
2 כוסות מים
2 סלקים
צרור פטרוזיליה שטופה.
10 דובדבנים מגולענים
כף בלסמי
3 כפות שמן זית
מלח, פלפל שחור
אופן הכנה
- מכניסים לסיר בורגול ומים ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש קטנה כ-5 דקות עד שהבורגול מתרכך (טועמים).
- קולפים סלק וחותכים לקוביות. מכניסים לסיר גדול וממלאים מים (שיכסו את הסלק במלואו). מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית כ-30-20 דקות עד לריכוך. מסירים מהאש. שופכים את המים ושוטפים את הסלק במים קרים לצינון.
- קוצצים פטרוזיליה ומגלענים דובדבנים.
- מערבבים בורגול, סלק, דובדבנים פטרוזיליה. מתבלים ומגישים.
- כדאי להכין בסמוך להגשה. אם מכינים מראש להוסיף את הפטרוזיליה רק לפני ההגשה.
קציצות בורגול וקישואים
מצרכים לכ-35-30 קציצות
חצי כוס בורגול
כוס מים
עלים מ-6 ענפי טימין
עלים מ-6 ענפי אורגנו טרי
4 קישואים שטופים
1 בצל גדול קלוף
3 ביצים
עלים מ-4 ענפי בזיליקום טרי קצוצים
מלח, פלפל שחור גרוס
100 גרם בולגרית 5% שומן מפוררת בידיים (לא חובה)
אופן הכנה
- קוצצים בצל ומטגנים במעט שמן זית עד להזהבה. מצננים.
- מביאים לרתיחה בסיר קטן חצי כוס בורגול וכוס מים. לאחר הרתיחה מנמיכים ומבשלים כ-5 דקות על אש נמוכה עד לריכוך. מסירים מהאש.
- מגררים בפומפיה 4 קישואים או קוצצים במעבד מזון. סוחטים היטב את הקישואים (פשוט מניחים במסננת ולוחצים עם הידיים או עם כוס).
- מערבבים בקערה בורגול, קישואים, בצל מטוגן, טימין, בזיליקום, אורגנו.
- טוחנים בבלנדר מוט או בלנדר רגיל או מעבד מזון עד שמתקבלת תערובת כמעט חלקה (בלנדר מוט הכי קל ולא עושה בלגן וכלים).
- מוסיפים ביצה, מלח, פלפל שחור ובולגרית מפוררת.
- מניחים נייר אפיה בתבנית רחבה.
- בידיים רטובות יוצרים קציצות בגודל שאוהבים. מסדרים בתבנית ואופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-20 דקות עד שהקציצות הזהיבו.
- מגישים חם או קר כמו שהן או עם טחינה או יוגורט כבשים. תענוג.
קרעת אותי מצחוק
השבמחקהזכרת לי עכשיו שבגיל 4 איבחנו לי אסטמה נוראית. הורי לקחו אותי לערד ("תנשום עמוק, תנשום עמוק") ושם דבר לא עזר.
לקחו אותי להרי געש ליד איטליה (שוב, "תנשום עמוק, תנשום עמוק") ושום דבר לא עזר.
בכיתה ד' רציתי לנגן בחצוצרה. "איך ילד עם אסטמה יכול לנגן בחצוצרה" שאלו.
הפלא ופלא, ניגנתי ועוד איך שניגנתי. עד שהתגייסתי.
העיקר הבריאות :)
מחקקנית אותי עם הסלט הזה.
השבמחקכייף לדעת :) תודה.
מחקאפשר שאלה בתור חולת קוליטיס אחת לשניה?
השבמחקהאם אכילת מוצרים מקמח מלא\דגנים מלאים לא עושה לך בלאגנים בבטן?
במצב של רמיסייה ושהכל רגוע אז לא. אבל זו אני כדאי שכל אחד יבדוק בעצמו ויחוש את הגוף שלו לפי המצב הרפואי באותה עת... את מוזמנת לפנות במייל הפרטי אם את רוצה להתכתב בהרחבה adonitblog@gmail.com
מחקהקציצות נשמעות ונראות טוב :)
השבמחקמה אפשר לשים במקום הבולגרית?
אפשר להשמיט או להשתמשבגבינה קשה אחרת כמו צפתית או פטה
מחקנתת לי השראה לסלט סלק. אני חיה במקסיקו, ולצערי אין לי בורגול פה בנמצא, אז השתמשתי בקוסקוס מקופסא (אל תספרי לאף אחד). את הסלק לא בישלתי, רק קילפתי וגררתי בפומפיה. הוספתי כוסברה, בצל ירוק וחמוציות מיובשות. תיבלתי במלח, פלפל, מיץ ליים (כי לימון אין לי פה) וכף של חומץ תפוחים. יצא גאוני. אז תודה על ההשראה, ושתהיה שנה טובה...
השבמחקהגר
הגר, איזה יופי לשמוע! אני שמחה שאת קוראת את הבלוג ממקסיקו הרחוקה, ושאת מקבלת השראה לאוכל ישראלי! חג שמח
מחק