יום שני, 11 ביוני 2012

טעימות משוק מחנה יהודה ומתכון לממולאים


אני כל כך אוהבת שווקים! ונסיעה לשוק מחנה יהודה הירושלמי מזמנת לי חוויה מופלאה של שוק נהדר בו ניתן למצוא סחורה משובחת בכמויות אדירות ומחירים לא גדולים, לצד אנשים מקסימים שמדברים ירושלמית, ותיירים רבים  שמגיעים ליהנות מהמבחר, מהאווירה ומירושלים. היום השוק כבר איננו רק דוכנים אותנטיים של פירות וירקות, אלא גם מסעדות, ברים ובתי קפה קטנים השוכנים במבנים מאבן ירושלמית אופיינית שמגישים מבחר מנות טריות מתוצרת השוק. כייף. פשוט כייף. אני כל כך אוהבת ללכת לי בשוק, לאסוף קצת פירות או איזה כיכר לחם, לצפות בחרדים לבושי שחור לבן שקונים בשר וירקות לשבת לצד  תיירות אקזוטיות ששותות יין באיזה בר שיקי. כייף לי גם להאזין למגוון השפות ששומעים בשוק גדוש תיירים (מה שגורם לי להרגיש בחופשה נעימה בארץ אחרת לכמה שעות...) ולהיתקל בטיפוסים שניתן למצוא רק בשוק בירושלים. כך, במקרה נתקלתי בסבאל'ה חובש כובע, לבוש בחליפה, עם זקן לבן חרוש קמטים שהמצלמה שלי עניינה אותו. "מניין את?" הוא שאל. "מתל אביב" עניתי. "אני בדרך לאימון של בית"ר" הוא השיב. כמה אופייני. כמה סוראליסטי. צילום, חיוך ונפרדו דרכינו. מפגשים מקרים שמעלים חיוך על השפתיים ובלב. חוויות שלא אפגוש בשום מקום בעולם אלא רק בירושלים...



וכך לביקור אותנטי ולסיפור על ירושלים חובה לצרף מתכון לממולאים. בדומה לירושלים שעומדת במרכז ויכוח פוליטי, לאומי ודתי עתיק בינינו לבין עצמנו ובינינו לבין שכנינו, ובכל זאת קדושה לכולם, כך גם הממולאים. אין עדה שאין לה ממולאים וכל עדה טוענת לבכורה ובעלות על המתכון המקורי...
להבדיל מירושלים, שם המצב סבוך ועדין, לדעתי מבחינת ממולאים כולם טעימים, מבורכים וטובים. ביס ממולאים גורם לי שמחה רבה אז תכינו בהמוניכם, זה עושה טוב בלב...

את המתכון לממולאים קיבלתי מחמותי המקסימה. הממולאים שלה נהדרים, אך אני כדרכי נהנית "לשחק עם מתכונים", וככה למתכון המקורי, הוספתי מעט משלי, שיניתי מעט, ויצאו להם ממולאים טעימים להפליא עם טאץ אישי שעומר ואני נהנים להכין ביחד כל פעם שבא לנו "אוכל של בית"...
ממולאים בבשר
מצרכים לכ-8 פלפלים, 2 עגבניות ו-3 קישואים
8 פלפלים
2 עגבניות
3 קישואים
כוס אורז שטוף
500 גרם בשר בקר טחון
קופסת עגבניות מרוסקות (400 גרם)
קופסת רסק עגבניות (100 גרם)
2 כפות קטשופ
מלח, פלפל
פפריקה
כמון
2 בצל קצוצים
2 שיני שום קצוצות
חצי צרור פטרוזיליה שטופה וקצוצה.
עלים מ-4 ענפי טימין טרי או חצי כפית טימין יבש
שמן זית
3 כפות פירורי לחם
ביצה
חצי- שלוש רבעי כוס ציר עוף/בשר או מים
אופן הכנה

  • רוחצים את הפלפלים וחותכים את החלק העליון ושומרים. מנקים מגרעינים. בעזרת סכין דקה חותכים את החלק העליון של הקישואים ומרוקנים את תכולתם בעדינות תוך ששומרים על מסגרת של כחצי-רבע ס"מ. חוזרים על הפעולה גם עם העגבניות. חותכים את החלק העליון של העגבנייה ושומרים. מרוקנים את העגבניות עם כפית. למי שיש כלי מיוחד לריקון הקישואים אפשר כמובן להיעזר אבל גם סכין עושה עבודה נהדרת. מניחים את הירקות בצד.
  • קוצצים בצל, מטגנים במחבת במעט שמן זית, מוסיפים טימין וממשיכים לטגן תוך ערבוב עד להזהבה. מוסיפים שום ומטגנים עוד חצי דקה.
  • לקערה נקייה מכניסים כוס אורז שוטף, בשר, תבלינים, כף קטשופ, חצי מכמות הבצל המטוגן פטרוזיליה קצוצה, ביצה, פירורי לחם.
  • מערבבים היטב.
  • ממלאים כל פלפל, עגבניה וקישוא עד שלוש רבעי מתכולתו. מכסים בחלק שחתכנו. 
  • מניחים בסיר רחב את המחצית השנייה של הבצל המטוגן. מחממים את הסיר על אש בינונית. מוסיפים רסק עגבניות, כף קטשופ ועגבניות מרוסקות ומערבבים. מוסיפים פפריקה, מלח, פלפל,  כמון ומערבבים. מוסיפים חצי כוס ציר או מים. מביאים לרתיחה. מנמיכים ומבשלים על אש נמוכה כ-10 דקות.
  • מוסיפים לסיר את הפלפלים עגבניות וקישואים הממולאים. מבשלים על אש נמוכה כשהסיר מכוסה חלקית במשך כשעה, עד שהאורז והבשר מוכנים. לבדוק מדי רבע שעה שלא נשרף...
  • אני אוהבת בסוף הבישול להכניס את הסיר מכוסה לתנור (בתנאי שהסיר מתאים לתנור כמובן) למשך כ-20 דקות בחום של 160 מעלות, אבל זה לא חובה.
  • אופציה נהדרת היא להכין את הממולאים עם אורז מלא ואז זמן ההכנה מעט ארוך יותר (בישול של שעה ורבע עד שעה וחצי).



5 תגובות:

  1. שווקים זה באמת כיף ועם התמונות והתיאורים שלך אז בכלל!

    השבמחק
  2. הי,
    האם התבלינים במילוי זהים ךתבלינים ברוטב? מלח, פלפל, כמון ופפריקה?

    השבמחק